Familjebostäder bygger för stockholmarna

Familjebostäder upprätthöll en hög byggtakt under året trots det svåra ekonomiska läget. Vi går in i slutfasen av att utveckla två nya stadsdelar i Älvsjö och Farsta med moderna och klimatsmarta hem för drygt 2 000 stockholmare. Under 2023 färdigställde vi 351 nya hyresrätter.

Byggsiffror 2023

Färdigställda lägenheter, antal

351

Lägenheter i produktion,
antal

495

Investering i nyproduktion,
mnkr

1022

Lägenheter till
Bostadsförmedlingen, antal

2075

Hög byggtakt trots ökade kostnader

Det finns en hög efterfrågan på bostäder i Stockholm. Bostadskön är fortsatt lång, men väntetiden sjönk under 2023 till nio år. Familjebostäder fortsätter att planera för en hög byggtakt trots en kraftig ekonomisk inbromsning med stigande räntor och materialkostnader. Vi bygger nya bostäder, främst i anslutning till våra befintliga fastigheter och via markanvisningar i stadsutvecklingsområden. Vid årets slut hade vi cirka 500 hyresrätter i produktion och välkomnade nya hyresgäster i 351 nybyggda hyresrätter.

Så utvecklar vi staden

Familjebostäder utvecklar både befintliga och nya stadsdelar. Det pågår ett utvecklingsarbete för att hitta ny mark och bygga nya bostäder. Vår projektidéportfölj omfattar cirka 6 000 nya byggrätter och vi har omkring 3 200 byggrätter i detaljplaneskedet. Vi har en ambition att både hitta platser där vi kan komplettera befintlig bebyggelse med mindre projekt och att delta i Stockholm stads stora utvecklingsområden som exempelvis Årstafältet och Örbyleden.

Under 2023 ansökte bolaget om nya markanvisningar för 1 986 hyresrätter med fokus på trygghet, minskat klimatavtryck och levande stadsmiljöer. Bolaget beviljades fem markanvisningar om totalt 540 hyresrätter. För att nå stadens byggmål för de kommunala bostadsbolagen krävs fler markanvisningar kommande år. Stockholms stad har höjt byggmålet för allmännyttiga hyresrätter för att möta behovet av nya bostäder. Fram till 2026 planeras för 3 500 nya hyresrätter och målet för antal markanvisningar är i snitt 2 000 lägenheter per år fördelat på stadens tre kommunala bostadsbolag. Ungefär hälften av de markanvisade bostäderna till allmännyttan ska vara Stockholmshus.

Nya stadsdelar växer fram

Familjebostäder är sedan flera år tillbaka med och utvecklar två nya stadsdelar, Älvsjöstaden i Älvsjö och Drevvikshöjden i Sköndal. Älvsjöstaden är Familjebostäders största stadsutvecklingsområde och tillsammans med JM AB bygger bolaget en helt ny stadsdel med 2 000 nya bostäder.

Älvsjöstaden

I Älvsjöstaden bygger vi både vanliga hyresrätter och studentlägenheter. Under året färdigställdes 155 lägenheter. Projektet är nu i slutfasen och Familjebostäders bostäder beräknas vara klara under 2024.

Drevvikshöjden

I Drevvikshöjden bygger Familjebostäder omkring 600 hyresrätter, ungdomslägenheter, förskola och lokaler. Under året färdigställdes 128 vanliga hyresrätter. Byggproduktionen kommer att pågå fram till 2024.  

Stockholmshusen flyttar in

Projekt Stockholmshusen sker i samarbete mellan de allmännyttiga bostadsbolagen, privata entreprenörer och stadens tekniska förvaltningar för att bygga kostnadseffektiva hyresrätter i hög takt. Tusentals nya hyresrätter kommer att byggas inom ramen för satsningen. Under 2023 var totalt 676 lägenheter i Stockholmshus inflyttade, 364 i produktion och 2 815 i planeringsfas. Markanvisningar för 200 nya lägenheter i Stockholmshus beviljades.

Familjebostäder bidrar i nuläget med drygt 1 250 lägenheter i Stockholmshus, där 320 är inflyttade, 150 är under produktion och övriga i planeringsstadiet. Husen byggs utifrån miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad silver och bidrar till bolagens arbete med social hållbarhet och trygghet utan att ge avkall på de klimatmål vi följer. Husen är utformade för att bidra till levande gatumiljöer, med bottenvåningar som ger plats för lokaler. Flera Stockholmshus har solceller på taken för att bidra till mer klimatvänlig energi och gröna tak som renar dagvatten. Hyresgästerna erbjuds också mobilitetslösningar som cykel- och bilpooler.

Under 2023 flyttade hyresgäster in i 68 nya lägenheter i Stockholmshusen i Farsta och Bandhagen. I Bandhagen fortsätter produktionen av 148 nya lägenheter i kvarteret Lådkameran.

Våra nybyggda bostäder ska vara attraktiva för våra nuvarande och framtida hyresgäster. Hög kvalitet i projekten, från ritning till färdig lägenhet, är avgörande. Familjebostäder ska bygga med en låg miljö- och klimatpåverkan och samtidigt erbjuda hälsosamma och trygga boendemiljöer.

Mindre miljöpåverkan när vi bygger

Våra nybyggda bostäder ska vara attraktiva för våra nuvarande och framtida hyresgäster. Hög kvalitet i projekten, från ritning till färdig lägenhet, är avgörande. Bolaget tillämpar ett arbetssätt med egna systematiska kontroller och har egna specialister för bland annat VVS, el och bygg för att ytterligare förstärka kvalitetskontrollen.

Familjebostäder ska bygga med en låg miljö- och klimatpåverkan och samtidigt erbjuda hälsosamma och trygga boendemiljöer. Det gör vi på flera sätt, bland annat genom:

  • gröna gårdar som tar hand om dagvatten och skyfall, skyddar mot hetta, bidrar till biologisk mångfald och är en plats för rekreation.
  • mobilitetslösningar som gör det enkelt för våra hyresgäster att bo hos oss utan egen bil.
  • att beräkna klimatpåverkan från all nyproduktion och styra mot minskade utsläpp.
  • att ställa krav på att använda miljögodkända byggvaror och produkter enligt Byggvarubedömningen, vid alla upphandlingar och inköp.
  • att sträva efter att minska byggavfallet och arbeta med återbruk av byggnadsmaterial.
  • att våra bostäder ska ha en låg energianvändning. Vi arbetar för att öka andelen förnybar energi bland annat genom solceller på taken.
  • alla byggnader projekteras och produceras för att uppfylla certifieringsnivå för Miljöbyggnad Silver.

Effektiva parkeringslösningar

Familjebostäder arbetar för att ta fram en strategi för bolagets parkeringsplatser och mobilitetserbjudande. Syftet är att minska klimatpåverkan när vi bygger nya bostäder och erbjuda våra hyresgäster möjlighet att leva utan egen bil. Genom att ta ett helhetsgrepp om våra parkeringar och mobilitetstjänster kan vi minska antalet parkeringsplatser när vi bygger nya bostäder och använda befintliga parkeringsplatser mer effektivt. Färre parkeringsplatser leder till mindre biltrafik och skapar möjligheter för nya mobilitetslösningar. Om vi kan minska antalet parkeringsplatser när vi bygger kan vi ge plats för fler bostäder och mer grönområden som ökar den biologiska mångfalden och motståndskraften mot klimatförändringar.

Utredningar i tidiga skeden

Innan ett byggprojekt kommer igång sker ett stort förberedande arbete. Vi tar fram projektidéer, markanvisningsansökningar och de utredningar som ligger till grund för detaljplanerna. Under 2023 hade bolaget 19 pågående detaljplaner i olika stadier av processen.


Exempel på utredningar som görs i början av ett byggprojekt. De säkerställer att vi uppfyller de krav som ställs på de bostäder vi bygger.

351 nya lägenheter 2023

Farsta - Järflotta 4

33

Farsta - Källvreten 2

112

Bandhagen - Filmen 4

35

Älvsjö - Jordkabeln 1

107

Älvsjö - Kabelverket 19

48

Farsta - Källvreten 4

16

Konstnärlig gestaltning

När vi bygger om och bygger nytt låter vi konsten ta plats. Det kan handla om muralmålningar på fasader, mosaikkonst, skulpturer eller annan utsmyckning. En överenskommelse mellan Familjebostäder och Stockholm konst tar sikte på konstens betydelse i framtida byggprojekt.

Ambitionen är att det konstnärliga uttrycket ska vara inkluderande, bidra till ökad trygghet och jämlikhet och att materialen följer miljökraven. Under året tillkom flera konstverk i våra fastigheter:

  • Konstnären Hertha Hillfons konstverk Cirrusmoln fick ett nytt hem. Konstverket prydde ursprungligen entrén i Farsta sjukhem. När sjukhemmet byggdes om på 1980-talet togs konstverket ner och låg sedan nedpackat i 34 år. Nu har det fått en ny placering i Älvsjöstadens högsta bostadshus, Kabelverket 17.
  • Konstnärligt utformade dörrhandtag utsmyckade entrédörrarna i de nya Stockholmshusen i Farsta och Bandhagen. Handtagen utformades som en huskatt av konstnären Lena Cronqvist.
2023 2022
Antal färdigställda lägenheter (st) 351 392
Antal påbörjade lägenheter (st) 0 404
Antal lägenheter i produktion (st)* 495 873
Investering i nyproduktion (mnkr) 1 022 1 143
Investeringar i underhåll och ombyggnad (exkl. inre underhåll, tillval och resultatfört underhåll) (mnkr) 422 534
Resultatfört underhåll inkl. HLU och tillval (mnkr) 114 127
Totalt antal lägenheter lämnade till Bostadsförmedlingen för förmedling (st) 2 075 1 826
*Inkluderar pågående nyproduktionsprojekt med genomförandebeslut.

Våra hus och lägenheter ska vara trivsamma att bo i både för de som hyr i dag och för de som flyttar in senare. Fastigheternas skick kontrolleras regelbundet utifrån en nollvision av fel i allmänna utrymmen. Vi ska hela tiden ligga steget före och det ska vara helt och rent, tryggt och snyggt.

Våra bostäder

Familjebostäder hade totalt 21 303 lägenheter vid årets slut och de flesta ligger i södra Stockholm, men den enskilda stadsdel där flest av våra hyresgäster bor är Rinkeby. Merparten av bolagets fastigheter är uppförda åren 1945 - 1959. Andelen nyproducerade lägenheter ökar och vår projektportfölj omfattar närmare 4 000 byggrätter.

Hem för alla

Omkring 44 500 stockholmare bor i våra hyresrätter. Genomsnittsytan på våra lägenheter är 64 kvm. Det vanligaste är tvårumslägenheter (8 000 st.) och trerumslägenheter (6 700 st.).

I planeringen av nya bostäder kartläggs efterfrågan av olika lägenhetsstorlekar, så att nyproduktionen kompletterar det befintliga bostadsutbudet. Bostäder för unga är prioriterade, idag har vi 234 studentlägenheter och 241 ungdomsbostäder för unga i åldern 18-25 år. Vi erbjuder även alternativa boendeformer som kollektivhus. Idag har vi sex kollektivhus i Stockholm: fyra i söderort, ett på Södermalm och ett i Hammarby sjöstad. Här bor de boende i egna lägenheter, men delar på gemensamma ytor.

Familjebostäder tar ett bostadssocialt ansvar genom att tillhandahålla försöks- och träningslägenheter och lägenheter inom Stockholms stads projekt Bostad Först för att hjälpa människor i hemlöshet. Vi tillhandahåller också genomgångsbostäder till stockholmare som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Under 2023 erbjöds 120 lägenheter.

Lägenhetsbestånd fördelat på byggnadsår

Antal m2 boyta fördelat på byggnadsår

Långsiktig förvaltning och drift

Våra hus och lägenheter ska vara trivsamma att bo i både för de som hyr i dag och för de som flyttar in senare. Fastigheternas skick kontrolleras regelbundet utifrån en nollvision av fel i allmänna utrymmen. Vi ska hela tiden ligga steget före och det ska vara helt och rent, tryggt och snyggt. Vi planerar de underhållsåtgärder som behövs för att hålla en god lägenhetsstandard och efterleva myndighets- och miljökrav.

Fastighetsunderhåll

Familjebostäder är en långsiktig fastighetsägare. En del av vårt uppdrag är att säkerställa att husen behåller värde och standard över tid. När vi underhåller våra fastigheter gör vi ofta flera åtgärder vid samma tillfälle. Det underlättar för våra hyresgäster och gör att vi kan förvalta fastigheten på ett mer effektivt sätt. De åtgärder vi gör ska också minska fastighetens klimatavtryck samtidigt som vi rustar husen för att hålla i många år framöver.

Under året förbättrade Familjebostäder sina rutiner för att prioritera och styra underhållsprojekt på ett effektivt sätt. Omkring 163 underhållsinsatser avslutades under året, en ökning med drygt 80 procent från föregående år. Flera förbättringar gjordes i våra fastigheter:

  • Tekniska installationer som ventilation och värme förbättrades för att bli mer energieffektiva och ge ett bättre inomhusklimat.
  • Flera hissar totalrenoverades för att bli mer säkra och tillgängliga.
  • Vi bytte även till energisnål LED-belysning för att driva fastigheterna mer hållbart och kostnadseffektivt.

Ökad trygghet i källare och förråd

För att öka tryggheten installerade vi trygghetspaket i förrådsutrymmen i åtta fastigheter och genomförde renoveringar för att förbättra säkerheten. Trygghetspaket innebär bland annat att vi byter förrådsväggarna till väggar av stålnät, installerar Aptus låssystem, målar väggar och golv ljusa, byter till närvarostyrd belysning och monterar dörrar med glasruta. Utvändiga uppgraderingar, som fasadarbeten och markarbeten, genomfördes för att skapa en säker och trivsam miljö för våra hyresgäster.

Sparar energi med bättre värmesystem

För att minska energianvändningen förbättrade vi värmesystemen i de fastigheter som behöver det mest, med nya termostater i trapphus och allmänna utrymmen. Det gör att vi kan justera temperaturen effektivt utan att påverka inomhusklimatet hos våra hyresgäster, vilket sparar energi och ger en jämnare värme inne.

Renovering med hänsyn till hyresgästerna

När vi renoverar strävar vi efter att minimera störningar för våra hyresgäster. Vi planerar och genomför underhållsprojekten så att våra hyresgäster ska påverkas så lite som möjligt och kommunicerar löpande före, under och efter arbetet. Vi ger också instruktioner till entreprenörer för att säkerställa att arbeten utförs med hänsyn till hyresgästerna.

Hyresgäster väljer lägenhetsunderhåll

Våra hyresgäster kan själva styra över en del av det inre lägenhetsunderhållet enligt bolagets avtal med Hyresgästföreningen. Avtalet ger hyresgästerna rätt att själva få välja om de vill få målat, tapetserat eller nya vitvaror med bestämda tidsintervaller. Under 2023 tapetserades 4 025 rum, byttes 2 221 vitvaror, slipades 327 parkettgolv och 957 rum fick nya golv.

Familjebostäder planerar att renovera ett par fastigheter i Tensta. Inför den kommande renoveringen har vi en dialog med våra hyresgäster om hur de trivs i sitt boende och vad de vill förbättra.
Familjebostäder planerar att renovera ett par fastigheter i Tensta. Inför den kommande renoveringen har vi en dialog med våra hyresgäster om hur de trivs i sitt boende och vad de vill förbättra.

Ombyggnation

Familjebostäder har ett ansvar att ta hand om våra fastigheter långsiktigt. Vi vill erbjuda våra nuvarande och kommande hyresgäster ett bra boende som möter kraven på standard, tillgänglighet och trygghet. Det gör vi genom framför allt planerade och avgränsade underhållsåtgärder. När flera av husets grundläggande funktioner har nått sin tekniska livslängd är det nödvändigt med en mer omfattande och varsam renovering. Vi har bland annat infört återbruksinventeringar som nytt arbetssätt. Inventeringarna gör det möjligt att bevara och återbruka exempelvis byggmaterial, snickerier och vitvaror i så stor utsträckning det går.

Familjebostäder utvecklar sitt arbete för att minska klimatpåverkan från underhålls- och ombyggnadsprojekt. Nya arbetssätt ska tas fram för att kraftigt minska klimatutsläppen när vi renoverar och bygger om, som exempelvis att bevara befintligt byggmaterial, återbruk och cirkulärt byggande. Stockholms stad ökar sitt fokus på varsam renovering för att styra mot en mer hållbar byggproduktion. I de ombyggnadsprojekt som pågår nu har hyresgästerna möjlighet att välja inredningsalternativ där så mycket som möjligt av interiören bevaras och återbrukas.

Våra hyresgästers inflytande över sitt boende är en viktig utgångspunkt när vi renoverar och bygger om. Hyresgästdialogen har förstärkts och samråden ska innebära ett reellt inflytande. För att stärka kontakten med våra hyresgäster och säkerställa deras boendeinflytande följer vi bolagets modell för samråd och hyresgästdialog inför större ombyggnationer.

Planerad ombyggnation

Det finns planer för ombyggnation i flera fastigheter, där några än så länge är i ett tidigt planeringsskede. Under året startade renoveringen i kvarteret Väktaren 37 på Kungsholmen. Arbetet sker i två etapper och hyresgästerna kommer att kunna flytta tillbaka under 2024-205. I kvarteret Draget 1 på Södermalm väntar vi på att Hyresnämnden ska godkänna renoveringsåtgärderna. I Tensta inleddes en boendedialog med hyresgästerna i fastigheterna Hämringe 1 och Krällinge 1 om planer för kommande upprustning i området. Husen på Krällingegränd är i störst behov av upprustning och kommer därför att börja renoveras utvändigt under 2024. 

Fastigheter Antal lägenheter Planerad ombyggnadsstart
Gröndal - Ratten 4 16 2025
Gröndal - Ratten 2 24 2027
Kungsholmen - Väktaren 37 61 2023
Södermalm - Draget 1 178 2026
Tensta - Hämringe 1 152 2031
Tensta - Krällinge 1 157 2028
Totalt 588

Våra lokaler

Familjebostäder strävar efter ett varierat lokalutbud i våra fastigheter. Ambitionen är att hitta långsiktigt hållbara verksamheter där vi kan ge närservice till de boende, bidra till arbetstillfällen och en levande stadsdel. Vid årets slut hade Familjebostäder totalt 2 478 lokaler varav 1 005 kommersiella lokaler.

I dag rymmer våra kommersiella lokaler allt från butiker och kontor till verksamheter inom vård, omsorg och skola. Våra lokaler möjliggör också ett aktivt förenings- och kulturliv. Här finns en bredd av aktörer, som föreningar, bibliotek, kulturskolor, konstnärsateljéer, teatrar och restauranger.

Strategisk lokaluthyrning blir allt viktigare när köpbeteenden och konjunkturen förändras. Mer tid läggs på att hitta rätt hyresgäster till varje område och centrum. Rinkebystråket var under året uthyrt så när som på en lokal. En upprustning pågår av Basargatan för att öka trivsel och service.

Under året firades Årsta centrum 70 år med Familjebostäder som en samarbetspartner, en folkfest med fokus på Sveriges första förortscentrum lockade många Årstabor. Sommartorg med aktiviteter anordnades i Familjebostäders andra centrum, Gubbängen.

Ökad trygghet i Rinkeby

På Rinkebystråket har Familjebostäder 26 lokaler. Ambitionen är att erbjuda en bred mix av hyresgäster med ett utbud som förväntas bidra till en ökad dagpublik och ökad trygghet i området. Under året gjordes flera underhållsinsatser för att öka tryggheten kring lokalerna, med fokus på rent och snyggt och ny belysning. Basargatan rustades upp och belysningen förbättrades.

Tomma lokaler byggs om till bostäder

Vi ser regelbundet över tomställda lokaler för att se om de kan byggas om till bostäder eller LSS-boenden. Det ökar tryggheten i området och är ett effektivt sätt att använda ytan, samtidigt som det finns behov av fler bostäder. Att bygga om befintliga lokaler ger också mindre klimatutsläpp än att bygga helt nya bostäder. Under året byggdes tre tomställda lokaler om till lägenheter, en i Tensta, en i Bandhagen och en i Farsta strand. Bolaget har tagit fram nya strategier för hur vi ska prioritera och genomföra kommande ombyggnationer i våra lokaler.

Hyresgästerna är vårt främsta fokus

Familjebostäder finns till för våra hyresgäster. Vi vill att de ska trivas i sina hem, bostadsområden och med oss som hyresvärd. Det ska vara enkelt att bo hos oss. Medarbetarna är bolagets viktigaste resurs och vi månar om att Familjebostäder ska upplevas som en attraktiv arbetsgivare.

Våra viktigaste intressenter

Familjebostäder har ett flertal intressenter som har identifierats av medarbetare inom bolaget via en väsentlighets- och intressentanalys. Vi har genomfört intressentdialoger i form av samtal och möten med kunder, leverantörer samt samarbetspartners som kan påverka eller påverkas av våra verksamheter.

Våra intressenter berör eller berörs på olika sätt av Familjebostäders verksamhet.

  • Våra hyresgäster är vår viktigaste intressent. Hur de upplever sina hem, bostadsområden och oss som hyresvärd är en självklar utgångspunkt när vi utvecklar verksamheten.
  • Våra medarbetare, ägare och leverantörer, myndigheter, Hyresgästföreningen och allmänheten är exempel på andra intressenter. Längre ner presenteras våra intressenter, hur vi för en dialog med varandra och vilka frågor som är i fokus.

  • 48 procent är ensamboende utan barn
  • 24 procent är barnfamiljer
  • 12 procent är sambo/gifta utan barn
  • Hälften är födda utomlands eller har två föräldrar som är födda utomlands.
  • Medelinkomsten per hushåll är 420 000 kronor/år
  • Medelåldern är 37 år

 

Här bor våra hyresgäster

En enklare vardag för våra hyresgäster

Vårt mål är att förenkla vardagen för våra hyresgäster. Det ska vara enkelt att utföra tjänster digitalt när det passar våra hyresgäster, att få relevant information och nå oss vid behov.

Webbplats med fokus på hyresgästernas behov

Under året hade familjebostader.com, liksom föregående år, nära 1,4 miljoner besök. Allt fler använde också Mina sidor och 92 procent av besöken skedde via mobilen. På Mina sidor kan våra hyresgäster bland annat boka tvättstuga, göra felanmälan, se sina hyresavier, se och beställa lägenhetsunderhåll samt göra intresseanmälan för parkeringsplatser.

Enligt årets kundundersökning uppskattas informationen på webbplatsen av drygt 92 procent av våra hyresgäster. 91 procent är nöjda med e-tjänsterna på Mina sidor.

Samtidigt ser vi att det endast är 35 procent av felanmälningarna som görs på Mina sidor. Många upplever att det är enklare att ringa till kundservice. I den behovsanalys som genomfördes 2022 i form av såväl enkätundersökning som workshops med hyresgäster, framkom även att de saknar tydlig information om vad som händer i det egna området och att det upplevs som onödigt krångligt att boka tvättstuga.

För att i ännu större utsträckning möta våra hyresgästers behov och förväntningar startade vi arbetet med att ta fram en helt ny webbplats. Den ska framför allt förbättra de tjänster som våra hyresgäster anser är allra viktigast för dem. Den nya webbplatsen lanseras under 2024 och kommer att erbjuda en enklare tvättstugebokning och med hjälp av AI presenteras mer relevant och personifierad information i aktuella frågor. Vi kommer även successivt att förenkla funktionen för felanmälan och erbjuda ytterligare möjligheter att själv utföra tjänster digitalt.

Enklare vardag med förbättrad kundservice

Familjebostäders kundservice tog emot i snitt 9 000 samtal varje månad under året. Det är en ökning med omkring fem procent jämfört med 2022. Kundservice svarar dagligen på våra hyresgästers frågor och hjälper till att hantera deras ärenden snabbt och enkelt. Drygt 90 procent svarar i hyresgästundersökningen att de är nöjda med kontakten med oss.

Förbättrad ärendehantering

Våra hyresgäster förväntar sig ett bra bemötande och en snabb och tydlig återkoppling i sina frågor. De senaste åren har vi förbättrat vår hantering av de ärenden som rör klagomål, frågor och synpunkter från våra hyresgäster. Under året fortsatte vi att utbilda våra medarbetare i dessa frågor för att alla ska känna till och följa gemensamma rutiner och arbetssätt.

Enhetligt kundbemötande

I den vardagliga dialogen med våra hyresgäster bygger vi förtroende och påverkar upplevelsen av Familjebostäder som hyresvärd. För att säkerställa ett gott bemötande har vi riktlinjer för hur vi agerar i möten med våra hyresgäster. Vi har också en grundutbildning i kundbemötande som syftar till att kunden ska få en enhetlig och positiv upplevelse i sin kontakt med oss, oavsett ärende.

Här redogör vi för några av våra intressenter, hur vi för dialog och vilka fokusområden vi arbetade med under året.

Hyresgäster

Dialog och samarbete

Våra hyresgäster når oss med synpunkter, felanmälan, önskemål och frågor via telefon, e-post, sociala medier, digitala tjänster eller besök på våra kontor. Våra husvärdar och andra medarbetare som möter hyresgästerna är viktiga dialog- och samarbetspartners. Inför ombyggnationer har vi särskilda forum för dialoger med hyresgäster.

Vårt fokus 2023

  • Arbetet med att utveckla familjebostader.com fortsatte under året. Vi frågade våra hyresgäster vad de tycker är viktigast och arbetar nu för att förbättra våra tjänster på webben. Den nya webbplatsen kommer att lanseras under våren 2024.
  • Flera dialogmöten med hyresgäster anordnades i samband med ombyggnationer och upprustning, t ex i Tensta, på Södermalm och Gröndal.
  • Boendemöten i samarbete med lokala hyresgästföreningar genomförs regelbundet i varje förvaltningsområde
  • Samråd med boende kring nyproduktionen av nyproduktion av 125 lägenheter på Lisebergsvägen genomfördes under ledning av Stadsbyggnadskontoret
  • Via servicevärdar i Järva hade vi extra fokus på miljöstugorna för att skapa ordning och reda och en trygg boendemiljö. Under höstlovet knackade vi dörr hos hyresgäster för att informera om källsortering.
  • Rent, snyggt och tryggt var temat på årets Järvavecka där vi fick möjlighet att prata med våra egna hyresgäster och andra boende på Järva.
  • Hyresgästenkäten var även i år tillgänglig på flera språk än svenska, exempelvis på engelska och arabiska. Som ett resultat av den målgruppsanalys som genomfördes 2022 hade förvaltningsteamet i Rinkeby en heldag i våras när de var ute i området och berättade om hyresgästenkäten. Rekordmånga hyresgäster, nästan 63 procent, svarade på årets hyresgästenkät.
  • Årsta centrum firade 70 år, en folkfest som lockade till stort intresse för Sveriges första förortscentrum.
    I Gubbängens centrum arrangerades sommaraktiviteter på torget.
Sebastian Bulduk driver dygnet-runt butiken Nära dig i Älvsjö.
Sebastian Bulduk driver dygnet-runt butiken Nära dig i Älvsjö.

Lokalhyresgäster

Dialog och samverkan

Löpande dialog och avstämning under hyresperioden. Dialogen startar redan när vi tar emot en intresseanmälan.


Vårt fokus 2023

  • Under året började vi skicka ut nyhetsbrev till våra lokalhyresgäster. Det är ett sätt att nå ut med viktig information och utveckla relationen med våra lokalhyresgäster.
  • Arbetet med att hyra ut lokaler på Rinkebystråket har gett resultat och uthyrningsgraden är hög, något som är gynnsamt för alla lokalhyresgäster i området. Som exempel flyttade Återbruket in i somras.

Medarbetare

Dialog och samverkan

Dialog och information i ett nära ledarskap och medarbetarskap, mötesformer, medarbetarundersökning, medarbetarsamtal, intranät, sociala medier och medarbetardag.

Vårt fokus 2023

  • Under året fortsatte arbetet med att bygga om våra kontor. Vi vill ha moderna arbetsplatser för mer samarbete. Varje kontor har en referensgrupp där medarbetare fått tycka till.
  • Intranätet används för att sprida kunskap om våra olika funktioner i bolaget. Det används också till uppmuntran kollegor emellan. Varje enhet har arbetsplatsträffar en gång i månaden. Agendan är fast och möjliggör såväl information från arbetsgivaren som synpunkter och inspel från medarbetarna.
  • Vi fortsatte att identifiera och utveckla våra processer. Ett processinriktat arbete skapar struktur och ökad samverkan mellan bolagets avdelningar och enheter. Processerna leds av en processledare tillsammans med en utsedd förbättringsgrupp.
  • Genom Eurhonet möjliggör vi kompetensutveckling mellan länder. I år har en medarbetare varit i Tyskland för lärande och nätverkande.

Blivande medarbetare och studenter

Dialog och samverkan

Via sociala medier, mässor, examensarbete, praktikplats och sommarjobb samt kompetensbaserad rekrytering.

Vårt fokus 2023

  • Vi deltog på Net working day med Newton samt på VCD –Virtual Career Days (Framtidsverket)
  • Vi rekryterade tio handledare som arbetade med ferieungdomarna på sommarlovet och höstlovet
  • Vi tog emot 15 praktikanter från olika skolor samt två praoelever från högstadiet
  • Vi arbetade aktivt och strukturerat med att profilera Familjebostäder och lediga tjänster på LinkedIn, Förvaltarforum och Fastighetsnytt

Hyresgästföreningen

Dialog och samarbete

Samråd och boendemöten med lokala hyresgästföreningar, årlig hyresförhandling med Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Vårt fokus 2023

  • Modellen för den årliga hyresförhandlingen som arbetades fram under föregående år mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen var aktuell även under 2023.
  • Bolaget har löpande samråd och boendemöten med lokala hyresgästföreningar för att samverka på bästa sätt. Dessa frågor leds av våra förvaltare.

 

Entreprenörer och leverantörer

Dialog och samarbete

Upphandlingar och avtalsuppföljningar. Fördjupade dialoger och ökad samverkan med potentiella leverantörer i upphandlingsprocessen.

Vårt fokus 2023

  • Vi har nära dialoger med våra entreprenörer och leverantörer genom kontinuerliga uppföljningsmöten.

  • I den årliga leverantörsuppföljning undersöker vi bland annat hur ändamålsenliga våra avtal är, hur bra vi är som beställare och samarbetspartner. Resultat och synpunkter från uppföljningen ligger som underlag i våra dialoger och möten med leverantörer.

Närboende, allmänhet och föreningar

Dialog och samarbete

Dialogmöten med närboende där vi bygger nytt, bygger om eller utför underhåll. Samarbeten med lokala föreningar som bidrar till en positiv utveckling i våra bostadsområden.

Vårt fokus 2023

  • Genom olika former av föreningssamarbeten stöttade vi lokala föreningar som skapar sysselsättning för barn och unga i våra områden.
  • På Järvaveckan hade vi förmånen att möta hyresgäster och allmänhet för att svara på frågor samtidigt som vi kan sprida viktig information.
  • Vi deltog på Trygghetsdagen i Rågsved tillsammans med Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Rågsveds Fastighetsägare och Polisen. Trygghetsdagen syftar till att stärka tryggheten och gemenskapen i Rågsved.

Myndigheter och andra bolag

Dialog och samarbete

Löpande dialoger och samarbeten om specifika områden, t.ex. trygghet och säkerhet, upphandlingar och kontroller på byggarbetsplatser.


Vårt fokus 2023

  • Vi har nära samarbete med Polismyndigheten i syfte att skapa trygga områden. På förfrågan och i enlighet med gällande lagstiftning lämnar vi exempelvis ut kameramaterial och passageloggar.
  • Sedan i slutet av förra året samarbetar vi med Skyddsvärnet. Deras trygghetsvärdar besöker utvalda platser och adresser i Farsta.
  • Samarbetet med bevakningsföretag fortlöpte under året genom en väktarbil som ronderar i våra bostadsområden.
  • För att motverka arbetslivskriminalitet i byggbranschen är vi sedan flera år tillbaka medlemmar i Rättvist byggande. Rättvist byggande är en samverkan mellan byggherrar och Ekobrottsmyndigheten, gränspolisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket.

Ägaren Stockholms stad, kommunala bostadsbolag, fackförvaltningar och stadsdelar

Dialog och samarbete

Löpande dialoger, uppföljning av ägardirektiv och andra styrande dokument. Samtal och avstämning med Stockholms Stadshus AB samt Stadsledningskontoret. Nära samarbete med stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret i nyproduktionsprojekt.

Vårt fokus 2023

  • Tillsammans med systerbolagen erbjöd vi sommaraktiviteter där drygt 2 000 barn och ungdomar boendes hos bostadsbolagen deltog. Aktiviteterna ordnas i samarbete med klubbar och föreningar runt om i staden. Målet med satsningen är att ge barn och ungdomar en meningsfull sommar.
  • Vi samarbetar ofta och gärna med de andra bostadsbolagen inom Stockholms stad i olika frågor. Exempel på området där vi träffas regelbundet är tillgänglighet, social hållbarhet, miljö och digital utveckling.
  • Fortsatt satsning på Stockholmshusen.
  • Nära samarbete med socialtjänster i de olika stadsdelsförvaltningarna i både vårt förebyggande trygghetsskapande och vräkningsförebyggande arbete.
  • Vi samarbetar kring trygghetsskapande aktiviteter tillsammans med olika aktörer i staden genom platssamverkan i Rågsved och Järva.

Tryggare bostadsområden – tryggare hem

Våra hyresgäster ska trivas och känna sig trygga där de bor. Familjebostäder satsar på att stärka tryggheten, framför allt i områden med stora sociala behov. Förbättringar i husen, brottsförebyggande arbete och sociala aktiviteter ger resultat. Trygghetsindex för alla våra bostadsområden ökar för femte året i rad.

Trygghetsarbete i vardagen gör skillnad 

Stockholms stad arbetar för att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i staden. Som fastighetsägare tar vi ett stort ansvar för att bidra till en positiv utveckling. Våra hyresgäster ska känna sig trygga där de bor, med sina grannar och i sina bostadsområden.

I våra prioriterade områden Rinkeby, Tensta, Farsta och Rågsved finns stora sociala utmaningar. Familjebostäder satsar därför särskilt på trygghetsskapande åtgärder. Vi finns på plats i vardagen, förbättrar belysning, byter till säkrare lås, inför trygghetspaket i källarutrymmen och ser till att utemiljöerna känns välkomnande. Kombinerat med sociala aktiviteter i samarbete med lokala aktörer ger arbetet resultat. Trygghetsindex i den årliga kundenkäten ökade även i år. I Rinkeby och Tensta ökade trygghetsindex med två procentenheter. I Söderort, som drabbades av flera våldsdåd under våren, sjönk våra hyresgästers upplevelse av trygghet med 3,5 procent.

Brottsförebyggande arbete

Familjebostäder arbetar förebyggande för att minska antalet brott och störningar och för att hyresgästerna ska känna sig trygga. I den dagliga förvaltningen ser vi över fastigheterna för att tidigt kunna upptäcka och åtgärda brister i den fysiska miljön. Att se till att lås och portar fungerar och att bara behöriga kan komma in i husen bidrar till en trygg miljö. Tillsyn och skötsel av gemensamma utrymmen prioriterades därför under året. Där behoven är störst kompletterade vi med ytterligare insatser, som bevakningskameror, intelligenta ljudstörare i trapphusen och väktarbevakning. Det genomfördes också trygghetsinventeringar av inom- och utomhusmiljöer, både internt och i samverkan med stadsdelarna och polisen.

Familjebostäder har ett avtal med ett bevakningsföretag, som bevakar hälften av bolagets förvaltningsområden runt om i Stockholm. Det sker som en extra trygghetsskapande åtgärd. Väktarna finns där våra hyresgäster rör sig på kvälls- och nattetid och kompletterar våra medarbetares närvaro dagtid.

Utbildningsinsatser om hot och våld

Under året utbildades medarbetare i förvaltningsteamen i hur vi kan agera mot våldsbejakande extremism. Det är en prioriterad fråga i Stockholms stad, som ställer krav på ökad kunskap, riktade åtgärder och en samordning inom Stockholms stad och mellan stadens aktörer och mellan staden och andra berörda aktörer. Alla medarbetare går också en utbildning i att hantera konfliktfyllda eller hotfulla situationer för att bidra till en bättre och säkrare arbetsmiljö.

Systematiskt brandskyddsarbete

Genom regelbundna kontroller ser vi till att brandskyddet fungerar i våra fastigheter. Alla våra bostäder förses med brandvarnare och brandfilt. När vi bygger nya bostäder eller renoverar har vi en rutin som ytterligare stärker brandskyddet i bostäder och lokaler som hyrs ut. Det är också viktigt att våra hyresgäster på ett säkert sätt kan utrymma från sina bostäder och lokaler om olyckan trots allt är framme.

Tillsammans med Storstockholms brandförsvar, Svenska bostäder och Stockholmshem ingår Familjebostäder i ett samarbete kring brandförebyggande information till våra hyresgäster, tillsyn i våra fastigheter och utbildning för vår egen personal. Under året hanterades omkring 30 brandskador i våra fastigheter, allt från mindre spisbränder till mer omfattande bränder i lägenheter. Det var samma nivå som åren innan.

Satsningar i Järva ökade tryggheten

Sedan ett par år tillbaka satsar Familjebostäder på ett systematiskt arbete för att öka tryggheten i Järva. Arbetet har gett resultat, i den senaste hyresgästenkäten ökade den upplevda tryggheten hos våra hyresgäster i Rinkeby och Tensta med två procent.

Tryggt i källare, förråd och trapphus

Kraftsamlingen i Järva har stort fokus på förbättrat skalskydd och flera adresser i Rinkeby och Tensta har fått så kallade trygghetspaket med bland annat förstärkta ståldörrar med fönster, elektroniska lås, nymålade sektionerade källarutrymmen och rörelsestyrd belysning i allmänna utrymmen. I de fastigheter där vi rustat upp trapphus, källare och förrådsutrymmen har trygghetsindex ökat med närmare tio procent.

Rent, snyggt och tryggt

Rent och snyggt i miljörummen bidrar till både trivsel och trygghet för våra hyresgäster. Tre Stockholmsjobbare och en handledare har anställts som servicevärdar med fokus på rent och snyggt i miljöstugorna i Järva. Det har bland annat medfört minskade kostnader för sopsortering och synliga resultat för hyresgästerna. Utöver det har vi satt upp nya tydliga avfallssorteringsskyltar och besökt samtliga hyresgäster i Rinkeby för att öka kunskapen om att sortera rätt i miljöstugorna. Det har resulterat i bättre ordning och trevligare miljöstugor.

Sedan 2021 har 12 200 buskar och perenner planterats och 1 600 kvm kolamakadamrabatter har anlagts för att öka trygghet, trivsel och bekämpa skadedjur. Råttor har ersatts med blommande rabatter.

Dialoger med hyresgäster för ökad delaktighet

Under försommaren genomfördes fyra hyresgästdialoger i Tensta och Rinkeby, dels i samband med ett större stadsutvecklingsarbete i övre Tensta och dels för att höja svarsfrekvensen i den årliga hyresgästsenkäten. Genom flera och återkommande dialoger vill Familjebostäder ge våra hyresgäster möjlighet att vara delaktiga i utvecklingen av sitt bostadsområde och öka genomförandetakten av de förändringar som efterfrågas av boende.  

 

Trygghetssatsningar i söderort

Under året drabbades hyresgäster i flera av våra områden av våldsdåd som explosioner och skjutningar både i och i närheten av våra fastigheter. I Farsta strand och Farsta centrum ordnade Familjebostäder två trygghetsträffar med våra hyresgäster, med anledning av de allvarliga händelser som skett i området. På plats fanns våra samarbetspartner i stadsdelen, medarbetare från Familjebostäder, polisen, trygghetsvärdar och andra lokala aktörer.

Ett gott samarbete med flera aktörer är en betydande del av Familjebostäders trygghetsarbete. Det handlar både om interna samarbeten och samarbeten via exempelvis fastighetsägarföreningarna i våra prioriterade områden, stadsdelsförvaltningar, Platssamverkan och lokala ideella föreningar.

Trygghetsvärdar Farsta

Familjebostäder samarbetar med Farsta stadsdelsförvaltning för ett tryggare Farsta. Trygghetsvärdar besöker centrum, torg och gator för att öka tryggheten för Farstaborna. Skyddsvärnet har uppdraget som Trygghetsvärdar i Farsta sedan 2022. De är närvarande under kvällar och nätter på offentliga platser som parker, gator och torg men de besöker också Familjebostäders portar, trapphus, källare och miljöstugor på utvalda adresser. Samarbetet kompletterar arbetet som förvaltningsteamen gör vardagar dagtid. Trygghetsvärdarna rapporterar om de ser trasig belysning, klotter och skadegörelse så att Familjebostäder eller stadsdelsförvaltningen kan åtgärda det.

Trygghetspris till Farsta Trygghetsforum

Familjebostäder deltar i Farsta Trygghetsforum, tillsammans med ett stort antal aktörer från bland annat Stockholms stad, polisen, civilsamhället och näringslivet. Det startade ur ett behov av att samordna flera aktörers lägesbilder och trygghetsskapande arbete för att stärka tryggheten i Farsta. Med hjälp av ett digitalt kartverktyg skapar de gemensamt en tydlig bild av de viktigaste utmaningarna i trygghetsarbetet. Arbetet ledde till att Farsta Trygghetsforum fick ta emot Stockholm stads Trygghetspris 2023.

Trygghetsdag i Rågsved

I september var Familjebostäder med och arrangerade den årliga Trygghetsdagen i Rågsved tillsammans med Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Rågsveds Fastighetsägare och Polisen. Trygghetsdagen syftar till att stärka tryggheten och gemenskapen i Rågsved. Årets teman var Platssamverkan Rågsved, trygg utemiljö, trygg i hemmet och trygg uppväxt. Familjebostäder berättade om trygghetsskapande och brottsförebyggande insatser i våra bostadsområden.

Gemenskap mellan husen

Familjebostäder bygger och förvaltar hem där våra hyresgäster bor och lever i många år. Vi vill skapa goda förutsättningar att leva ett gott liv och bidra till gemenskap och trivsel, både i och mellan husen. Vi samarbetar också med flera lokala aktörer för att skapa trygga områden, framför allt i våra prioriterade områden.

Gårdarna ger möjlighet för grannar att mötas. Under året satsade vi på att förbättra utemiljöerna så att våra hyresgäster kan trivas och känna sig trygga. Vi planterade många nya träd och rabatter, bytte ut växter som bidrog till dålig sikt och skapade nya uteplatser för gemenskap. Fler hyresgäster fick möjlighet att odla i odlingslådor, lekplatser rustades upp med ny utrustning som lockar till lek och rörelse och belysningen på många gårdar förbättrades.

Stadsodlingar som mötesplatser

Familjebostäder har flera stadsodlingsplatser med omkring 200 odlingslådor, de flesta i söderort. Odlingarna är populära och aktiva mötesplatser med bänkar, bord och ofta en grillplats. Hyresgästerna kan ta del av fruktträd och bärbuskar och varje plats har ett eller flera insektshotell.

Mosaikkonst i Rågsvedsbor smyckar Ellevios nätstation

I Rågsved bjöds de boende in till mosaikverkstad för att med konst skapa en levande och trygg stadsdel. Det är ett samarbete mellan Platssamverkan Rågsved och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Syftet är att erbjuda en kreativ mötesplats där Rågsvedsbor träffas och skapar tillsammans. Under året var Ellevios nätstation på tur att prydas med mosaik. Barn, unga och vuxna i Rågsved skapade mosaikkonst med återvunnet porslin under ledning av Remakebolaget.

Tryggt och rättvist boende

Bostadskön i Stockholm är lång och många behöver någonstans att bo. Därför är det viktigt att den som inte längre behöver sin lägenhet lämnar den till bostadskön. Att inte veta vilka som bor i trapphuset skapar dessutom otrygghet.

Familjebostäder förebygger och utreder oriktiga hyresförhållanden systematiskt genom att utreda och processföra oriktiga hyresförhållanden. Bolaget arbetar utifrån inkomna tips, indikationer från egna medarbetare och genom att kontrollera hela fastigheter. Under 2023 har vi haft ett särskilt fokus på felaktig bokföring för att kontrollera att den hyresgäst vi har ett avtal med faktiskt bor i lägenheten. Under året har det interna samarbetet inom Familjebostäder utvecklats genom täta dialoger och samtal mellan olika funktioner på bolaget. Vi vill att de medarbetare som befinner sig närmast hyresgästen ska agera tidigt och aktivt.
Nya arbetssätt, ökat internt samarbete och tydligare uppföljning gav resultat. Under 2023 friställdes 136 lägenheter till Bostadsförmedlingen. Det är en ökning med 18 procent jämfört med 2022.

För att skapa en trygg och trivsam miljö för våra hyresgäster hjälper vi till att förebygga och hantera de konflikter eller störningar som kan uppstå. Det är ett arbete som sker dygnet runt tack vare Störningsjouren, som är en gemensam satsning tillsammans med övriga bostadsbolag i koncernen.

Stockholms stad arbetar för att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i staden. Som fastighetsägare tar vi ett stort ansvar för att bidra till en positiv utveckling. Våra hyresgäster ska känna sig trygga där de bor, med sina grannar och i sina bostadsområden.

Aktiviteter för barn och ungdomar

Feriejobbare

En fungerande arbetsmarknad och en hög sysselsättning är grunden för en socialt hållbar utveckling i staden. Familjebostäder tar ett aktivt ansvar för att bidra till arbetslivsintroduktion och sysselsättning för olika grupper. Bolaget har en hög ambition att erbjuda sysselsättning till ungdomar. Under sommarlovet erbjöd Familjebostäder 100 feriejobb på uppdrag av Stockholms stad. De flesta arbetade i något av bolagets förvaltningsområden medan andra fick uppgifter inom bolagets övriga enheter. En grupp gav en källargång i Bandhagen ett lyft med nymålade väggar, en annan grupp slipade och målade sittgrupper på en av innergårdarna i Älvsjö. I många av våra områden bytte ferieungdomarna ut skyltarna i våra miljöstugor. Under höst- och jullovet tog vi emot ytterligare 13 ungdomar. Under höstlovet packade ungdomarna startpaket för matavfall i Rinkeby och målade ett trapphus på Säfflegatan i Farsta.

Lovaktiviteter för barn och ungdomar

Drygt 2 000 barn och ungdomar deltog totalt i årets sommarlovsaktiviteter, som arrangerades i samarbete mellan Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem. Aktiviteterna är ett sätt att bidra till en meningsfull fritid och roliga aktiviteter under loven. De genomfördes i samarbete med det lokala föreningslivet. I år erbjöds över 20 olika aktiviteter runt om i Stockholm. Allt från boxning, fotboll, basket, friidrott och simning, till mer kreativa aktiviteter som cirkusskola, odlingskollo, teater, konstkurs, digitalt skapande och djurläger. Sommaraktiviteterna är kraftigt rabatterade eller helt gratis för de barn och unga som vill delta.

Familjebostäder stödjer föreningar som vill arrangera extra aktiviteter under övriga lov under året. Under höstlovet erbjöd Rågsveds IF en fotbollsturnering och Girl Zone – en aktivitetsdag för tjejer. Rågsveds boxningsklubb hade extra öppet under lovet och bjöd på föreläsningar om hur våld kan förebyggas. Alla deltagare fick också testa på olika övningar i brandskydd.

2023 2022
Trygghetsindex 80,4 79,9
Attraktivitet* 84,4 85,3
Antal medverkande i sommarlovsaktiviteter 626 706
Varav flickor 293 366
Varav pojkar 336 340
Antal ferieungdomar som arbetat hos oss 113 103

* Hur väl våra hyresgäster trivs i sina bostadsområden och om de kan rekommendera andra att bo där.
** Inkluderar de barn och unga som bor hos Familjebostäder.

Samarbetspartners sommarlovsaktiviteter

  • Djurskötsel: Akalla 4H, Riddersviks 4H
  • Fotboll: Enskede IK, Rågsveds IF, IFK Stockholm, Spårvägen FF Skarpnäck, Samban FF
  • Simning: SK Neptun, Spårvägen Simförening
  • Friidrott: Spårvägen Friidrott, Hässelby Friidrott, Hammarby Friidrott, Bromma IF Friidrottsskola
  • Basket: Akropol
  • Boxning: Boxningsklubb Rågsved
  • Konst och kreativt skapande: Scenkompaniet, Tensta Konsthall, Circus Cirkör
  • Idrottsläger: Farsta Sport Camp, Kista Sport Camp

Samarbetspartners social hållbarhet

Akropol Basket, Boxningsklubb Rågsved, Cykelfrämjandet, Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning, Farsta stadsdelsförvaltning, Fastighetsägare i Järva, Hässelby-Vällingby Fastighetsägare, Lokala hyresgästföreningar, Kista Sports Club, Musketörerna i Rågsved, Nya Rågsveds Folkets Hus, Järva stadsdelsförvaltning, Rinkeby Run, Rågsveds Fastighetsägare, Rågsveds IF, Som United, Stiftelsen Läxhjälpen, Stiftelsen Tensta Konsthall, The Global Village, Svenska med Baby, Unga Örnar